OFFICE OF PIPELINE SAFETY

REGULATION INTERPRETATION

Date of Issue: March 6, 1995
49 CFR Section(s): 192.283(a)
Subject: Heat fusion joining procedures

| am replying to your letter of January 9, 1995, concerning heat fusion joining procedures that
have been qualified for use on pipe made by a particular manufacturer from an ASTM classified
material with a certain melting index. Y ou asked if these procedures may be used without
further qualification on similar pipe of other manufacturers. According to your letter, the
Maryland Public Service Commission has advised you that joining procedures must be
separately qualified for each manufacturer.

Under 192.283(a), heat fusion joining procedures must be qualified by performing certain
physical tests on pipe specimens. Because these tests are based on particular pipe
characteristics, a qualified procedure may be used only to join pipe that has those same
characteristics. Asyour letter indicates, the characteristics of similar pipe may vary somewhat
from manufacturer to manufacturer. In these circumstances, a single joining procedure may be
used to join similar pipe of different manufacturers, but the procedure must be qualified by
testing samples of each manufacturer's pipe.

Sincerely,
Cesar De Leon

Deputy Associate Administrator
for Pipeline Safety



